Saturday 25 June 2011

Jacob's Ladder

     Šī filma jau labu laiku atradās manā watchlistē, tomēr tā arī nebija noskatīta līdz pat šodienai, kad atklāju, ka tā ir īsta kino pērle. Nesaprotamā veidā - paslīdējusi garām gandrīz visiem lielākajiem kinofestivāliem un pilnīgi nemanāmi nogrimusi kinematogrāfiskajā dzelmē. 
     Tapusi tālajā 1990. gadā, filma apskata tam laikam aktuālo tēmu - Vjetnamas karu, pareizāk sakot, tā sekas - sarautās dzīves&dzīvības, deformēto psihi un tā tālāk. . . Iegrimt sižeta izklāstā īsti nevēlos, jo tādējādi varētu laupīt Jums filmas baudīšanas prieku, tomēr domāju, ka ar turpmākajām rindām Jūs varētu ieinteresēt tā vai tā.  
     Jacob's Ladder pēc žanra ir daļēja šaušmu filma, tomēr šausmas šajā filmā nav tādas kā ierasts. Ja iedomājaties, ka skatīšanās laikā sastapsieties ar sašķērētiem rumpjiem, norautiem locekļiem un visādā citādā ziņā pretīgiem skatiem, tad varu droši teikt - tā nebūs. Īstās šausmas šeit ir psiholoģiskās šausmas. Tās neliks jums pavadīt filmu aizsegtām acīm, tomēr aizķers līdz pašiem bailīgo smadzeņu dziļumiem(mazliet pārspīlēju, bet tuvu tam).
    Piedevām šī ir viena no tām filmām, kura necenšas ierobežot mūsu prātu sižeta rāmjos. To drīzāk varētu pielīdzināt sapnim( vai murgam) ar vaļējām acīm. Veids, kā filmas gaitā attīstās stāsts, kā tas ieved skatītāju tumšā labirintā un vēlāk izved to atkal ārā, ir patiesi lielisks. Jāatzīst, ka reti kura filma spēj radīt šādu efektu. It īpaši, ja salīdzinām ar pēdējo gadu Holivudas ražojumiem, kur galvenokārt dominē dramatiskais stāstījuma veids, kas neatstāj skatītājam īpašu domas brīvību, tad Jacob's Ladder ir viens velnišķīgi saistošs un domas raisošs gabals. . . ununun tam ir ļoti atmosfērisks/skaists OST(fona mūzika aka. soundtrack), kas filmu padara vēl šarmantāku.
    Rezumē - Jacob's Ladder ir mistiska drāma ar šausmu elementiem, kura ataino traumēta Vjetnamas kara veterāna dzīvi, cīņu ar traumu un pagātnes rēgiem. Iesaku tiem, kuri nav sevi absolūti notrulinājuši un spēj baudīt arī tad, ja filmas sastāvā nav asinsstindzinoši šausmu skati, iespaidīgi CGI efekti un galvenie varoņi nav vampīri(piedod Twilight). Lieliska filma tumšām naktīm un vēliem vakariem, dienām, kad. . . kad gribās šķipsniņas mistikas un pārdomu.


Filmai dodu deviņas sabrauktas vārnas.

No comments:

Post a Comment