Thursday 9 January 2014

Te ir sniegs.

Sveiks, mans dārgais lasītāj! Man neizmērams prieks, ka Tu esi nonācis šajā brīnišķīgajā (lasīt "manā") blogā, lai, aizrautības pildītām acīm, tvertu ikkatru teikumu un uzzinātu par burvelīgo dzīvīti iekš Somijas! Nu labi, turpmāk nerakstīšu tik jēli. Sorī.

Tātad, baumas ir patiesas - esmu uz 5 mēnešiem deportēts uz vidēji lielu (200k iedzīvotāju) Somijas pilsētu - OULU un tur centīšos iegūt ķīmijas maģistrantūras 2. semestrim cienīgas zināšanas. Kā man pagaidām sokas? Lai lieki netērētu jūsu laiku, lūdzu, vērsiet savus okulārus uz nākamā vizuālā materiāla pusi, kas attēlo manu pēdējo nedēļu.

Klimats(0 līdz -5 grādi, pavisam nedaudz sniega) - Somiem liekas, ka ir pavasaris; man liekas, ka te ir reāli okey un es nebūtu skumjš, ja šāds laiks mazliet pieturētos; čalim no Austrālijas liekas "Why it's so fuc*'in cold in here?" - es gan viņu cenšos mierināt, ka te vismaz nav skorpionu un uz katra stūra tevi necenšas noindēt kāds reptīlis, bet viņa prāts nav izmaināms.

Cilvēki - Esam ~80 jaunie ārzemju exchange studenti - no katra kontinenta pa pāris eksemplāriem.
Nevienu vēl tā īsti nezinu (ķipa es esot antisociāls 'n' shit), bet nešaubos, ka agri vai vēlu sarunas starp mums (studentiem) neaprobežosies vien ar small-talk par nesvarīgi svarīgo.
Diezgan jau amizants ir fakts, ka pagaidām visi ļoti cenšas atbilst savu valstu stereotipiem, proti, amerikāņi - 4 no 5 sver virs 100kg (nu garšo viņiem), aziāti - modernās tehnoloģijas tver ik uz soļa, rodas sajūta, ka atņemt Taivānietim viņa Ipad/pod/phone/whateva ir tieši tas pats kā mēģināt atdalīt bruņurupuci no čaulas (Ušakovu no Rīgas domes) un last but not the least abi brazīļi, protams, atgādina profesionālus futbolas spēlētājus... Bet labi, tie tādi joki, patiesībā visi ir ļoti dažādi (unikāli,citādi,interesanti, so on so far) un esmu pārsteigts, ka, neskatoties uz kulturālām atšķirībām, spējam komunicēt. Pēc pieciem mēnešiem tad arī manīšu, vai acīs krītošie stereotipi ir/nav patiesi.

Somija - ir reāli awesome valsts, it īpaši, ziemeļi. Te Oulu - teju visi brauc ar riteņiem, sabiedriskais tukšs, mašīnu maz, veloceļi tikpat kā izolēti no auto satiksmes; paši somi - nedaudz auksti(ne jau burtiski t.i. ķermeņa temperatūras ziņā), bet samērā draudzīgi (ja iebaro); Ja sākumā šķita, ka eksistences nodrošināšana būs ļoti dārga, tad pašlaik izskatās, ka tomēr nav tik traki, jo liela daļa "lietu" ir tādā pašā cenā kā Latvijā (vai pat lētākas).
Pārsteidz tendence, ka šeit neviens neceļ ahūnas villas, nebraukā ar pārspīlētiem spēkratiem un nestaigā ūber-trendīgos apģērbos (nu labi, gan jau kāds eksemplārs ir atrodams) - pats savādākais, ka neskatoties uz šo "pilnvērtīgai dzīvei vitāli nepieiešamo lietu" pavisam nelielo koncentrāciju somu dzīvēs - cilvēki izskatās pārsteidzoši smaidīgi un pozitīvi. Kas zin, varbūt patiešām, vieglāk dzīvot valstī, kur inteliģence, sakārtota vide un infrastruktūra, kā arī cilvēku labsajūta tiek vērtētas gana augstu... bet, hei, varbūt tomēr paņemt kādu kukuli, apēst saldajā ēdienā otru Latvieti un uz parāda nopirkt Lexus ir labāk. Who knows....
Tāpat arī braukājot pa pilsētu (ko pēdējās dienās daru ļoti daudz) acīs nekrīt solāriju studijas, epilācijas/vaksācijas centrāles u.c. skaistuma reliģijas mekas. Varbūt somu vīrieši patiesi nepamet savas sievas/draudzenes, ja tās neatbilst Cosmopolitēna standartiem...(šajā brīdī prātā nāk latvju sakāmvārdi - "Ja neesi reizi mēnesī veikusi pilnu ķermeņa apmatojuma epilāciju - vecmeitas liktenis tevi jau gaida aiz stūra!" un arī "Pie velna vēzi, pie velna visu, bet ja nebūsi tik brūna kā svaigi cepta Ķekavas vistiņa, tad latvju bāleliņi uz tevi neskatīsies!") Bet then again varbūt tikai tādēļ Latvijā tās daiļākās būtnes mīt....
Mazliet novirzījos no tēmas. Jā.
Studijas un sadzīve - vēl nekas jau tā pa īstam nav sācies. Viens gan ir skaidrs, šeit jēdziens "studentu kopmītnes" ir nedaudz savādāks kā Latvijā, proti, pagaidām kojām tipiskais 24/7 burziņš no rīta līdz vakaram izpaliek, arī vakaros viss ir mierīgi un, ja neskaita kopīgu uzpīpēšanu vai iešanu pirtī, tad visi dzīvojam katrs pa savām istabām un iegrimstam savās pasaulēs. Tāpat manī mājo liela cerība, ka šis nebūs tipiskais ERASMUS "piedzīvojums". Tie kuri nav lietas kursā par to ko daudziem nozīmē ERASMUS, jums audio-vizuāls skaidrojošais materiāls - http://www.youtube.com/watch?v=GGTaksO6_sI

Rakstīšanas pulveris iet uz beigām un spānis(dzīvokļa biedrs) saka ka jābiedz sēdēt pie laika aprojošā aparāta. Pēdējais vizuālais materiāls - Oulu pilsētas centrs.



Hei sitten! (Somiski "Atā!")

2 comments:

  1. uuu, es noteikti sekošu Tavam blogam!
    Raksti daudz, raksti visu un veiksmes ar zināšanu ieguvi! :)

    ReplyDelete
  2. Tik forši uzrakstīts, ka pat bildes īsti nav vajadzīgas! :D Veiksmi!

    ReplyDelete